Sam Sam III és un barri de la ciutat de Pikine, a la perifèria de Dakar. S’estima que hi habiten 12.500 persones, tot i que és difícil de calcular perquè la seva població no deixa de créixer. És un barri anomenat en termes urbanístics espontani, és a dir, sense un pla urbanístic. A causa d’aquest tipus de construcció molts dels carrers són estrets, dificultant o no permetent la circulació de transport públic el que exclou encara més la seva població. Una dada que exemplifica aquesta situació és que per anar al centre de Dakar, a 20 quilòmetres, es pot trigar una hora i mitja.

Una altra conseqüència dels carrers estrets i no asfaltats és que moltes zones no disposen de servei de recollida d’escombraries a causa que el camió no hi pot accedir. Aquest fet comporta la seva acumulació al barri.

Una altra característica de Sam Sam III és que es troba en una zona pantanosa, per la qual cosa més d’un 30% del barri està ocupat per aigües estancades. Aquesta situació fa que hi hagi cases que es troben en aquestes zones pantanoses, amb aigua dins durant llargs períodes de temps i durant l’època de pluges aquesta situació s’agreuja. Una conseqüència greu de viure en zones amb aigües estancades és la proliferació del paludisme (primera causa de mortalitat en el Senegal).

Així doncs, els fons obtinguts amb el festival van destinats a la millora de les infraestructures de l’escola, a la compra de material escolar i aquells recursos necessaris per l’alumnat i la gent del barri. A més, tenint en compte que la majoria d’estudiants no han sortit mai del barri, també es destinen els fons a realitzar sortides o colònies fora de l’escola, doncs és molt important que els nens tinguin l’oportunitat de veure diferents realitats i puguin conèixer llocs diferents al barri on resideixen.

A l’octubre de 1990, Ferran Sans, professor del col·legi Joan XXIII de Terrassa va anar-se’n a les terres africanes de Senegal a oferir la seva ajuda, ja que a la ciutat de Terrassa havia finalitzat tots els projectes que va iniciar: crear una escola pública i recolzar a les famílies de la ciutat després de la riuada de 1962. S’instal·la al barri de Sam Sam III a la perifèria de la ciutat de Dakar, un barri humil i amb una infinitat de necessitats a cobrir.

El projecte de Ferran Sans al barri de Sam Sam III consisteix en:

  • L’alfabetització dels membres d’aquesta comunitat en la seva llengua materna, ensenyament, educació i estimulació de la promoció cultural, sanitària i econòmica per al progrés del barri i la ciutat.
  • Impulsar l’educació de nens i dones al barri de Sam Sam. L’Escola es va obrir el 1996 amb 40 alumnes i avui compta amb 327.
  • Finançament de micro-projectes per fomentar el desenvolupament individual.
  • Finançament de microcrèdits generadors d’autonomia econòmica domèstica, autogestió i producció cooperativista.